duminică, 7 decembrie 2008

depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor





papagali-amorezi

Papagali amorezi

Femela Agapornis va putea incepe sa depuna oua de regula la circa 4-10 zile de la prima imperechere. Exista cateva semne care ne indica faptul ca momentul depunerii oualor se apropie:

- femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului);

- femela va aranja si rearanja de nenumarate ori substratul din cuib;

- cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflata.

In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), our fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate.

In general, femela Agapornis va depune in medie circa 4-6 oua mici, rotunde si albe (desi este posibil sa depuna chiar si 8). Ouale sunt depuse cate unul la doua zile. Daca femela Agapornis se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit. Nu va alarmati, acest lucru este normal, iar puiul dinauntru are totusi sanse sa se dezvolte normal. Procesul de incubatie incepe de obicei dupa depunerea primului sau celui de-al doilea ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput, asa ca nu aveti motive de ingrijorare. De aceea, este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii.

Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile, se estimeaza ca doar circa 75-90% din ele vor dezvolta pui. Dupa 7-10 zile de la inceperea incubatiei ouale pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor si dezvoltarea embrionului dinauntru. Pentru aceasta va trebui sa folositi o mini lanterna (sau sa adaptati o lanterna mai mare) al carei fascicul de lumina sa nu fie foarte puternic (expunerea la caldura puternica omoara embrionul). Spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa manipulati ouale, coaja lor este poroasa si bacteriile de pe maini pot omori embrionii! Luati oul si, intr-o camera unde este intuneric, expuneti fundul acestuia (capatul mai lat) la fascicolul de lumina provenit de la lanterna.

oua-de-agapornisOua de Agapornis

Daca oul este fertil va trebui sa vedeti imediat sub coaja o retea fina de capilare distincte si rosii, iar embrionul apare ca o pata inchisa la culoare in mijlocul acestei retele. Veti vedea de asemenea si o bula de aer in interiorul cojii. Daca embrionul este mort va aparea ca o pata de culoare inchisa, uscata in interiorul cojii. Daca oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el. Incercati sa limitati pe cat posibil atat durata procedurii de verificare a fertilitatii oualor, cat si durata expunerii oului la fascicolul de lumina pentru a nu afecta embrionii. Manipulati ouale cu mare grija intrucat sunt foarte fragile! Nu zgaltaiti ouale, nu le intoarceti de pe o parte pe alta pentru ca omorati embrionii! Ouale infertile sau cu embrioni morti trebuiesc indepartate din cuib.

Incubarea oualor este facuta numai de femela, care isi petrece aproape tot timpul in cuib, fiind hranita de catre mascul. In timpul incubatiei, atat ziua cat si noaptea, femela intoarce ouale de pe o parte pe alta in cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Intreruperea procesului de incubatie se soldeaza intotdeauna cu moartea embrionilor.

Este bine sa verificati cuibul Agapornisilor din cand in cand (dar nu mai mult de o data la cateva zile) pentru a vedea starea oualor. Pasarile se pot speria daca le deschideti cuibul fara a le preveni si pot sparge din greseala unul sau mai multe oua. Pentru a evita acest lucru este bine sa ciocaniti usor in cuib de fiecare data inainte de a-l deschide. Dupa ce il deschideti, in general pasarile vor alege sa iasa din el si va vor lasa sa inspectati ouale. Daca acest lucru nu se intampla, puteti folosi o revista sau o bucata de carton pentru a indeparta cu atentie si gentilete pasarea din cuib. Manipulati cuibul si ouale cu mare grija, sunt foarte fragile!

Eclozarea oualor va avea loc la circa 20-25 zile masurate de la inceputul procesului de incubatie. In zilele premergatoare eclozarii oferiti mai multe alimente moi parintilor pentru a-i obisnui bine cu acest tip de mancare pe care-l vor oferi si puilor. Nu va grabiti sa inlaturati ouale daca nu au eclozat dupa trecerea celor 23 de zile, mai asteptati pana se implinesc 30 de zile. Uneori procesul de incubatie incepe mai tarziu decat crede stapanul datorita faptului ca unele conditii necesare nu au fost indeplinite decat mai tarziu. Eclozarea puilor este de obicei asincrona (nu toti puii eclozeaza in aceeasi zi). Inainte de eclozare puiul poate incepe sa piuie din interiorul oului. Puiul reuseste sa sparga coaja oului cu ajutorul unui dinte si acest proces de eclozare poate dura chiar cateva ore bune (pana la 24 de ore!), in functie de forta si vigoarea puiului, dar si de grosimea cojii. Dupa aceasta “munca” obositoare puii se “odihnesc” de obicei sezand pe spate, cu burtile in sus, nefiind suficient de puternici ca sa stea pe picioruse. Nu va alarmati, aceasta pozitie este perfect normala. Detalii referitoare la viata si cresterea puilor dupa momentul eclozarii puteti gasi aici.

23 de comentarii:

Andreea Diana spunea...

buna, am si eu o problema. am o pereche de agapornis, pt prima data, si am vazut acum doua zile ca a depus un ou. problema este ca nu am luat cuib, m-a surprins total. sunt noua intr-ale papagalilor dar vreau sa invat. presupun ca mai dureaza o saptamana, doua pana depune si celelalte oua. am observat ca inca nu sta pe oul proaspat depus (care momentan zace pe fundul coliviei). ce trebuie sa fac, ce trebuie sa pun in colivie, cum sa arate colivia? este anormal sa nu stea pe ou sau va sta dupa depunerea celorlalte?

Andreea Diana spunea...

te rog sa raspunzi la add.saleblog@yahoo.com este o adresa pe care o accesez mai des.

Unknown spunea...

Buna ziua aceeasi problema o am si eu am tot intrebat in stanga si in dreapta dar nici un raspuns poate aici o sa gasesc un raspuns am o pereche foarte frumoasa de agapornis a depus primul ou si la spart nu stiu de ce.....dupa doua zile inca unu care inca este intreg are cuib cu tot ce trebuie, dar problema este ca nu sta pe ou nu stiu ce sai fac.Hellp...cu mii de multumiri.....i-mi puteti raspunde pe drogatu05@gmail.com

VA MULTUMESC

Unknown spunea...

miam cumparat acum 3 luni un agapornis de la cineva si acum cateva ore a depus un ou desi nu are pereche. Ce pot face pentru ai fi bine? Ma puteti gasi pe zuzzu_bha@yahoo.com

Unknown spunea...

miam cumparat acum 3 luni un agapornis de la cineva si acum cateva ore a depus un ou desi nu are pereche. Ce pot face pentru ai fi bine? Ma puteti gasi pe zuzzu_bha@yahoo.com

Unknown spunea...

femela agapornis va incepe sa stea pe oua dupa ce are mai multe(2-3).nu va ingrijorati!

Unknown spunea...

Buna. Am o pereche de agapornis au făcut o pereche de pui acum o luna. S-au apucat din nou de făcut oua le-au abandonat. După 2 săptămâni le-am scos din cuib și după o zii din nou v-of sa facă. Cum ii pot opri pătește ceva femela dacă dau jos cuibul?

Unknown spunea...

Am o pereche de peruși au depus 7 ouă, ieri a ieșit un papagal din ou, vreau sa aflu cât mai multe de îngrijirea micuților. Îmi fac griji sa nu moară de foame, cum mănâncă la o vârstă atât de fragilă?

Unknown spunea...

Eu am pereche d de agapornis si le-am făcut căsuța au făcut 3 lua si acum am u pui dupa o luna era iar pe ouă

Unknown spunea...

Salut cine poate sa ma ajute cu un raspuns daca se poate,am o pereche de amorezi cumparati de la magazin specializat,acum 1 luna a facut primul ou pe urma in 5.6 zile inca 3 cloceste de atunci si pana acum si nimic nu iasa din oua m am uitat la lumina la oua acum 4.5 zile si nu se vede nimic in ou a ar fi trebuit sa fie formati puii in ele pana acum,ce sa fac sa le arunc sau sa mai astept ?

M98763340 spunea...

Bună, este femelă..cumpăraţi-i pereche, un baieţel și dacă se înţeleg bine le poţi cumpăra si un cuib. Bafta!

Adrian spunea...

Bună, am și eu o problema :))) am un amorez (femela) și un peruș(mascul) anomalia este ca femela a depus 3 oua și a cam trecut ceva timp. În situația asta am o întrebare mai are cineva 2 exemplare diferite care au făcut pui???

Unknown spunea...

Nu o sa faca pui alea sunt oua normale care nu au samanta in ele trebuie sa iei un mascul de aceiasi rasa, si papagali fac oua tot ca si gainile chiar daca nu au cocosi

Unknown spunea...

Eu le-am cumparat o cusca si le-am pus iarba uscata. Ei si-au maruntit-o si au depus acolo ouale. Pt ca prima oara nu am avut cuibarul ouale s-au pierdut. Nu a iesit nici un pui. Acum ele stau innauntru si iasa doar sa manance.

Unknown spunea...

Daca este pt prima oara... din pacate ele nu stiu ce sa faca. Dar o sa-si preia in serios a doua oara munca de parinti.

Unknown spunea...

Bună am o pereche de agapornis și la început sau împerecheat câteva zile la rand dar a trecut ceva timp, vb de 2 luni și nu au făcut nici un ou, îmi puteți spune ce se întâmplă?

Unknown spunea...

Bună
Miam cumpara recent o pereche de Agapornis Roseicollis, iam loat dela un magazin din Focsani meau spus că sunt pui dar sunt marisori cred ca au mai mult de 3 luni,femela are un inel la picor, nu vad mare atractie intre ei,
Si nu stiu daca se vor inperechea vreo data leam loat cuib marisor si doar femela mai intra uneori in el masculul spui ca e perdut pe alta planeta,
Iar cu lumina am incercat tot unu langa altul sta fara sa se intanple nimic ce pot sa fac? puteti sa imi dati un sfat va rog!

Unknown spunea...

Bună ziua. Am o pereche de peruși de 5 ani. Anul trecut femela a depus 8 ouă, 7 le-a aruncat din cuib și unul a eclozat. Din păcate puiul nu a supraviețuit. Problema este că acum depune din nou dar și le tot aruncă din cuibar. De ce?
Cum pot să ajut eu puii să eclozeze,adică să îi iau ouale și să le incubez cumva?

Unknown spunea...

Buna! Din cate am citit zilele acestea, am inteles ca ea stie ce ouă sunt fertile si ce ouă nu. La fel cum a făcut si anul trecut, pe cele nefertile si le scoate din cuib sau le da intr o parte si nu sta pe ele. Probabil si acum e la fel, doar le "alege "

Unknown spunea...

buna ziua am o pereche de agapornis sau amperecheat de 5 ori si pana acuma femela nu a facut nici un out puteti Sami dati si mie raspunsul ml frumos

Unknown spunea...

Helou

Unknown spunea...

Bună seara, am și eu o pereche de agapornis de un an și 2 luni au început să se imperecheze de vreo 2 luni și acum a făcut ouă. primele două le-a spart acum mai avem unul și sperăm să mai facă am citit că pot depune până la 7-8 ouă

Unknown spunea...

Bună seara,am și eu o pereche de agapornis de un an și 2 luni ,la început nu prea se agreau dar cu timpul au început să se înțeleagă, cam de 2 luni au început să se imperecheze și până acum a făcut 3 ouă două le-a spart si mai avem unul cred că o sa6mai facă ouă nu și-a făcut cuib nu am văzut nici o schimbare precum că ar depune oua